z egy remek ötlet. Mármint a következőről van szó. Az ember ugye éhes lesz. Előbb-utóbb. Inkább előbb. Tehát, ha egyszer rájön az ember fiára, hogy márpedig ő most főzni fog, akkor ugye fogalma sincs, hogy hogyan is kell. Mármint a bénábbjának fogalma sincs. Ebből már asszem látszik hogy... mindegy. Szóval, lett egyszer csak valakinek olyan ötlete, hogy ilyesmit akár fel is lehetne rakni hálóra. Ő volt Puszi, az Ég nyugosztalja. Ezért aztán ha kedvem szottyan, ide jegyezgetem le azokat a kajákat, amelyeket kikísérletezgetünk vagy máshonnan hallunk. Használd hát hát eme recepteket egészséggel és bátorsággal. Eddigi étkek
Végy egy nagyobbacska serpenyő jellegű izét, önts bele egy kevés olajat. Továbbá egy tésztafőzésre alkalmas méretű edénybe rakj sok vizet, csapott evőkanál sót és olajat, a későbbiek közepette forrald fel, majd rakd bele a tésztát főni. Néha kevergesd és kóstolgasd, hátha kész. Vágd apróra a fej vöröshagymát, majd pirítsd meg a serpenyőben. Ezután vedd le a tűzről, rakj izlés szerint pirospaprikát a hagymára, és kevergesd. Ezután a cucc kerüljön vissza a tűzre, te pedig csoportosítsd át az összetört löncshúst a konzervből a serpenyőbe. öntsd fel vízzel, rakd bele a ledarált sárgarépát és kevergesd. Rövid főzés után belerakható a csíkokra vágott gépsonka, a sürített paradicsom és a kis kockákra vágott krumpli. Főzd pár pár percig, oszt jöhetnek a fűszerek: só, oregánó, pirosarany és bors ízlés szerint. Az így elkészült keveréket főzd közepes lángon (és közben kevergesd ezerrel), míg jónak nem ítéled - ehhez elengedhetetlen, hogy a krumpli megfőjön - ez kóstolgatással tökéletesen megítélhető. Mikor már úgy érzed, hogy mindjárt kész, tedd bele az darabokra vágott ananászt, és hagyd kicsit főni. Ha a tészta is elkészült, reszelt sajttal tálald és fogyaszd.
Ragadj meg egy serpenyőt, boríts bele olajat és rakd fel a tűzre hadd melegedjen. Közben konvertáld szeletekbe a kenyeret, valamint a tojásokat egy kevés tejjel verd fel egy tálban. Hints a felvert tojásokra egy csipet sót, majd keverd el. Ezután végezd a következő műveletet, amíg megvannak a szükséges alkatrészek: ragadj meg egy szelet kenyeret, tunkold meg mindkét felét a tojásban, majd hajítsd a serpenyőbe, amiben ekkor remélhetőleg forró olaj található. Ha megvagy, tejjel fogyaszd.
Először is a nagyon hangzatos nevezetű besamel mártást kell csinálni, mer az nekünk jó. Mégpedig úgy, hogy a 40g vajat megolvasztjuk, belerakjuk a 40g lisztet, jól elkeverjük és addig sütjük amíg ki nem fehéredik a liszt. Ekkor az előre felforralt 750ml tejet szép lassan hozzáöntjük és csomómentesre keverjük. Mivelhogy ez az istennek nem fog összejönni, lehet azzal szórakozni, hogy átszűrjük az egészet, majd a szűrőben maradt trutyit belelógatva a lébe addig gyömöszöljük míg jó nem lesz. Nna. Hagymát apróra vágni, olajban pirítani, majd hozzátenni a darált húst. Fedő alatt párolni, idönként megkeverve hogy ne álljon össze. Ekkor meg is lehet fűszerezni a sóval (fél teáskanál)-borssal. Közben lereszelni a répát, majd ha már megpárolódott a darált hús akkor levesszük tűzről és hozzárakjuk a lereszelt répát és az esetlegesen még hozzárakott egyéb cuccot reszelve. Ettől lehűl a mutyi, ekkor hozzárakjuk az ízlés szerinti pirospaprikát ami nagyjából egy teáskanálnyi, de ha gagyi a paprika akkor ennek 2-3szorosa is lehet. Kever, kever, kever, kis vízzel kever kever hogy befedje a mindent. Az egész paradicsomot feldaraboljuk és belerakjuk és addig főzzük fedő alatt míg szétfő a paradicsom. A paradicsommal egyszerre mehet bele a vegamix, bazsalikom, majoranna, oregánó meg amit még akartok. Ha szétfőtt a paradicsom, mehet hozzá a paradicsomszósz és még valami vizet is valószínűleg. Ezt még főzzük hogy összeforrjon és a végére egy sűrű truttyót kapunk. Aztán megragadozunk valami tűzálló tálat, célszerűen két olyan másfél literes jellegű jénai tálat jelent nálunk. Ezeket kivajazzuk a "még egy kis vajjal". Az aljára egy nagyon (!) vékony rétegben piros mártás, arra 1 réteg tészta, arra 1 réteg fehérmártás amire piros mártás stb addig ismételve amíg tetszik. A végére fehér mártás kell legyen. Az eredményt jóízűen megszórni vajjal és megsütni 220 fokon kb 20 percig.
Az élesztővel, 1 dl langyos tejjel és 3 kanál liszttel készíts kovászt és tedd langyos helyre. A cukrot, sót a langyos tejben oldd fel. A lisztet a kovásszal és szükség szerinti mennyiségű tejjel keverd el és dagaszd amíg megfelelőnek nem találod. A vége felé az olvasztott vajat vagy zsírt dolgozd a tészta közé. A tésztát a tálból kiemelve, a tál alját és oldalát, továbbá a tészta tetejét hintsd meg liszttel, majd takard le a cuccost és langyos helyen hagyd kelni egy jó órát. Ezután borítsd lisztezett deszkára, vágd háromnak annyiszorosára, amennyire gondolod (előnyős, ha az összefonott kalács belefér a tepsidbe...) - esetleg négy többszöröseire, ha tudsz néggyel fonni - és sodord ki a sodorványokat. Fondd meg a kalácsot, és még keleszd a cuccot egy kicsit. Ha megvan, a tetejét kendd meg tojással és kb. 3/4 órán keresztül lassú tűznél süsd. Ha a teteje nagyon megbarnul, tégy reá fehér papírt és úgy süsd tovább.
Ragadd meg a lisztet, borítsd egy bazi edénybe, amiben dagasztani akarod. Hogy te nem akarod? All1, muszáj :-) Tehát. Futtasd fel a langyosított tejben az élesztőt, majd öntsd a lisztre, szórd meg a sóval, oszt kutymold össze. Az olajat valamikor a kutymolás közben kell hozzárakni, de ne a végén, mert megszenvedsz vele... Ha ez megvan, akkor dagaszd a cuccost, amig tészta kinézete nem lesz. Ezután hintsd meg a tésztát és az edényt liszttel, és rakd meleg helyre kelni. Kel, kel, kel, mintegy fél órát. Ha megkelt, akkor ragadd meg, es kutymold meg még egyszer, oszt mehet vissza a radiátorra kelni :-) Eme műveletet nem muszáj megcsinálni, ám érdemes, mert a Zsuka szerint így sokkal finomabb ;-) Namost. Ha megkelt, egy jókora tepsibe bele kell lapítani, oszt berakni a sütőbe, jól. Ekkor neki lehet állni a pizzaszósz elkészítésének, ami abból áll, hogy az ember a hagymát pici darabokra vágja, kevés olajban megpirítja, beleönti a paradicsomsűrítményt, szór rá oregánót, sót, borsot, oszt felforralja a cuccost, és pár percig főzi. Ha kész, a gázról levéve tároljuk, amig nem kell. Mikor a pizza már majdnem megsült, vedd ki a sütőből, kutymold rá a pizzaszószt, majd a feltétet, és süsd tovább. Ha kész, akár meg is ehetnéd...
Végy egy viszonylag kis méretű lábost. Kevés hideg tejjel keverd el a csokis pudingport és a kificamodott ízlésed szerinti cukrot. Ekkor a maradék hideg tejet is borítsd hozzá, és folytonos kevergetés közben forrald fel. Az így elkészült képződményt öntsd egy üvegtálba (igazából persze tökmindegy mibe, csak így esztétikus :-), szór rá darabokra vágott banánt és babapiskótát. Ezután az előzőhöz hasonlóan főzd meg a vaniliás pudingot is, öntsd rá a csokisra, továbbá ismételd meg a fenti műveleteket, végül díszítsd banán és narancsszeletekkel. Hűtve tálald.
Hát ezt nemtom, gondolom értelemszerű :-)
Fogj egy jó nagy lábost, önts bele egy kevés olajat, a feldarabolt hagymát és a tarhonyát pirítsd addig, amíg a tarhonya kissé barna nem lesz. Ekkor rakd bele a közepes méretűre vágott krumplit. Keverd össze, majd szórj rá ízlés szerint paprikát, és megint keverd össze. Öntsd fel bőven vízzel, majd tedd bele a szeletekre vágott virslit, és a leveskockát. Ezután az egészet főzd, amíg a tarhonya meg nem puhul. Elképzelhető, hogy néha kell egy kis vizet utánatölteni.
Fogj egy jó nagy lábost, burítsd össze, kutymold össze, hűtsd be oszt kész.
Összekeverjük a tejet a kávéval, beletesszük 1 evőkanál cukrot, és az 1 evőkanál rumot vagy konyakot. Egy tálban felverjük a két tojás sárgáját a másik evőkanál cukorral. A tojásos masszához hozzáadjuk a mascarpone sajtot, és alaposan összekeverjük. A maradék két tojásfehérjét keményre verjük, majd hozzáadjuk a mascarponés, tojásos masszánkhoz (finoman, nagy mozdulatokkal, hogy a tojásos hab ne essen össze). Egy négyszögletes tál aljára a mascarpone-s masszából teszünk egy kicsit. Vesszük a babapiskóták felét, egyesével a kávés löttybe mártjuk (megmártjuk teljesen), de nem áztatjuk nagyon. A négyszögletes tálba helyezzük őket szépen egymás mellé, hogy nagyjából kitöltsék a tál alját. A négyszögletes tál aljában lévo beáztatott babapiskótát lefedjük a habbal (nem az egésszel, csak hogy lefedje. Ne feledkezzünk el arról sem, hogy van még 18-20 piskótánk). Megszórjuk kakaóporral (javaslok pici szitát vagy teaszűrőt). A krémes babapiskótákra rárakjuk a maradék 18-at (szintén megmártogatva a kávés lötyiben), és ráöntjük a maradék mascarponés, tojásos masszát. Szépen simítsuk el a tetejét, majd megint megszórjuk kakaóporral. Megjegyzések:
Erőnket megfeszítve kirántjuk a héjából a krumplikat, osztán úgy 1 köbcentis darbokra saraboljuk. A kapott sarabokat félkészre főzzük (vízben, sóval). Közben kis cafatokba konvertáljuk a hagymát, és a csipet olajon megpirítjuk. Ha a fentiek megvannak, akkor ráütjük az iruló-piruló hagymára a tojásokat (ha volt koztük rossz is, és voltunk olyan bénák, hogy beleütöttük, akkor hányás után kezdjük előről az egészet), majd tételezzük rá a félig főtt krumplicskákat. Kutymoljuk össze és süssük-főzzük jó pirosra (vagy aki véresen szereti, az csak latyakosra). Osztán meg lehet hinteni még sóval és/vagy fűszersóval, majd (például) tejjel s friss kenyérrel fogyasztandó.
A tejet felmelegítjük majd beletesszük a vajat megolvasztás céljából. A lisztet, cukrot, sót, élesztőt, citromhéjat egy tálban vegyítjük a két egész tojással (a héja nélkül :-), oszt kézi keverőgéppel összekutymoljuk, miközben a tejet benne a vajjal folyamatosan a kutymolékhoz adagoljuk. Addig keverjük, míg síma, hólyagosra nem kevertük a keveréssel keverve. A gofrisütőt előmelegítjük, majd vékonyan megkenjük vajjal. Cca 1 merőkanál (de mekkora evőkanál?) masszát töltünk a sütőlapra és 3-4 percig sütjük. A kész gofrit ízesíthetjük amivel akarjuk, például mogyorókrém, porcukor, lekvár, fahéjas cukor, izé, füző, ezek tetejére tejszínhab, stb. Jó tudni, hogy több cukor = barnább gofri.
A tepsihez hozzámérjük a krumplit, hogy nagyjából annyi legyen amennyi kell (amennyi belefér). Krumplit héjában megfőzni míg puha nem lesz. A tojásokat is megfőzzük. A fél kiló darált húst egy kevés olajban megpirítjuk, míg megfő a saját levében, közben a gerezd fokhagymát összenyomva vagy kicsire darabolva kávéskanál sóval, ízlés szerint némi borssal hozzákeverjük. A tepsit vékonyan kiolajozzuk. A tojást és a krumplit megpucoljuk, majd szép rétegeket képzünk belőlük a tepsibe: krumpli, tojás, krumpli, hús, krumpli ... ameddig van alapanyag, majd a végén tejfölt a tetejére. Minden réteget kicsit sózzunk meg, kivéve a húst. Ha megvan, betoljuk a sütőbe, és sütjük amíg jó nem lesz. Tejföllel tálalni.
A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, olívaolajon lepirítjuk, sóval és erőspistával ízesítjük ízlés szerint. A paprikát csíkokra, a hagymát cikkekre vágjuk és szintén lepirítjuk, sózzuk, fokhagymával fűszerezzük. A bab konzervet pürésítjük, a sajtot lereszeljük és ezzel az előkészületekkel megvolnánk. A tortilla lapot ha szükséges, megmelegítjük, hogy könnyebb legyen hajtogatni, majd megkenjük két evőkanál babpürével, ezután ráhalmozzuk a pirított zöldséget és a csirkét, az egészet megszórjuk reszelt sajttal, a tortilla két szélét ráhajtjuk a töltelékre majd feltekerjük henger alakúra. Kevés oliva olajon serpenyőben mindkét oldalán megpirítjuk, majd 180 fokon sütőben 10 percig sütjük. A tejfölt ízesítjük sóval, erős pistával, ketchuppel és Worcestershire szósszal ízlés szerint, jól összekeverjük és a már kész, forró quesadilla tekercsre öntjük. |